Mai 2004

"Jewel of the Seas" legger ut fra Akershuskaia.

Juveler på sjøen

Det var som en hel bydel løsnet ved Akershuskaia. Den nesten 300 meter lange "Jewel of the Seas" hadde fått ombord alle passasjerene og glei elegant ut fra kaia uten annen bistand enn en båt fra Havnevesenet som gikk foran og jaget bort småbåter med skuelystne i. Så mange som 3.360 passasjerer var det nok neppe ombord denne dagen, men så mange kan dette skipet ta. Selv om det nesten daglig ligger cruiseskip ved gamle Akershus var dette synet såpass spesielt at mange mennesker la turen bortom for å glo - og kanskje riste litt på hodet av størrelse og luksus. Skipet er flunkende nytt, det er på 88.000 tonn og har en lengde på 961 fot.

"Jewel of the Seas" har en spennende utforming, blant annet dette runde galleriet som går over 10 dekk.

Skipet har en "dining capacity" på 1079, og når passasjerene er mette - og trøtte av shopping, turer på land, dansing, fjellklatring (et skip som dette har selvfølgelig egen klatrevegg), svømming, golf og mye annet, kan de gå til ro i en av de 1150 lugarene mens skipet tar dem videre til flere opplevelser i 24 knops fart.

"Tjeldsundferje III" og "Børøysund".

To - tre hundre meter lenger borte ligger nordnorske skip som har tjent i helt andre miljø. Her serveres øl på "Tjeldsundferje III", og "Lånan" av Brønnøysund - fremdeles med Torghatten-rederimerket på skorsteinen - kjører charterturer på fjorden. Her ligger også gamle "Børøysund" som er ett av smykkene på indre havn i Oslo. Så når nordlendinger vil mimre om kystfart i svunne tider kan de rusle langs kaiene i Oslo en sommerdag. Det blir nesten som å besøke slekta.

Copyright © Inge Bergset
wind@windmedia.net