Mai 2001

Lysthus på gammelt handelssted.
Arkivnummer: D190136

Her har det vært flørting og latter, musisering og fortrolige forretningssamtaler i seine kvelder. Her har elegant antrukne mennesker smakt på punsjen og betraktet gyllen himmel i lyse sommernetter. Her samlet man seg om været tillot det når dampbåten kom med forretningspartnere fra utlandet, med embetsmenn fra hovedstaden - eller når familiens sønn kom hjem fra sine teologi- eller medisinstudier i Christiania, København eller Rostock.

I mai avslører den nakne våren restene av lysthuset - før sommeren lukker sitt grønne villniss om et lite stykke nordnorsk historie.

 
Selsøyvik handelssted, Rødøy
Arkivnummer: D130108
 
Måneskinn sett fra Husby, Tomma
Arkivnummer: D210105

Noen handelssteder er tatt vare på. Andre er bare minner på grunn av forfall, riving, branner eller store endringer i bygningsmassen og omgivelsene. Få handelssteder drives slik at det er næringsvirksomhet, handel og annen aktivitet i den gamle bygningsmassen. Et sted som er fullt av aktivitet er Selsøyvik handelssted i Rødøy. Her har familien Olsen drevet i flere generasjoner. I dag er det fiskeoppdrett som er grunnlaget for drifta. Den gamle butikken er verd et besøk. Den er neppe noen stor inntektskilde, men er et godt eksempel på den gamle typen butikker som hadde "alt". Her er fullt fra golv til tak, og gummistøvler, sukkertøy, skiftenøkler og brød er plassert etter en sirlig orden som kun betjeningen kan ha full oversikt over.

Til Selsøyvik kommer man kun sjøveien. Men med hurtigbåtrutene i Rødøy er det mange muligheter for å kunne komme hit ut fra fastlandet. Skal man overnatte, bør man ha avklart dette på forhånd.Copyright © Inge Bergset
wind@windmedia.net