Mai 2000

17. mai Bodø. Leikarringen passerer rådhuset.

12. mai var det minus 1 grad i Bodø og blomsterbedene hadde et tynt lag nysnø. 17. mai var det over 20 grader og alle gledet seg. Glemt var tidligere nasjonaldagers regnklær, blåfrosne fingre og gjørmete sko. 17. mai gav den første smaken av virkelig sommer dette året og flere nydelige dager fulgte.

 
I mai våkner alle til liv

Kaféene rigget til fortausrestauranter i godværet og på det årvisse tivoliet 17. mai var det masse folk og mye lyd. I hoppeborgen regjerte ungene, men i karusellene var det god blanding av barn og voksne. Mye hyl og skrik når karusellene raste som fortest.

 

Nordgående hurtigruter kommer til Bodø daglig ved 12-tida og går videre nordover klokka 15.00.

På 17. mai legger båten til rett ved Bodø sentrum. Her tar mannskapet passasjerene med i et eget lite 17. maitog, noen hundre meter på kaia og i de nærmeste gatene.

Slik får de praktisert den norske skikken med å gå i tog på nasjonaldagen. Når man er turist, er det viktig å bli innviet i særegenheter ved den lokale kulturen.

I år var det hurtigruteskipet VESTERÅLEN som hadde anløp i Bodø 17. mai.
   

Forberedelsene til 17. mai tar mange former. En av disse er at folk tar en skikkelig våropprydding både i offentlige områder og hjemme. Snøen er borte for kort tid siden, og langs veiene plukkes det sekkevis med søppel som er blitt synlig etter snøsmeltinga.

17. mai er dagen man tar på seg nye sommerklær. Barna har vokst siden forrige sommer og må uansett ha nytt sommertøy. Noen år kan dette bli en kald fornøyelse midt i mai, men i år var det ingen som klaget på temperaturen. Bare blide fjes å se. Ellers er nasjonaldagen den store bunadsdagen.

17. mai markerer på mange måter starten på den korte, lyse nordnorske sommeren.Natt til 30. mai kl. 24.00
Årets midnattsolpremiere om en time!
Se også egen side om midnattsola.

Arkivnr. D170029
Copyright © Inge Bergset
wind@windmedia.net