Juni 2000

Vollmoen, Steigen. Mot Skotstind
Arkivnr. D190009

Laskestad skole på Engeløya i Steigen huser ivrige brukere av naturen. Mye undervisning foregår utendørs i nærområdet. I juni i år fikk skolen besøk fra Løpsmarka skole i Bodø. Elever, lærere og foreldre slo leir på den idylliske Vollmoen, 3 - 4 kilometer fra Laskestad skole.

Her var det leik og skuespill, musikk og sang, bålkos og kanopadling til midnattsola skiftet navn til morgensol. Folk fra gårdene omkring var invitert for å utføre en del arbeidsoppgaver som var vanlige på bygdene tidligere. Noen elever laget leirkar. Andre strikket og fikk se hvordan man karder og spinner ull. Og Engeløyas tålmodigste sau ble skamklipt av ivrige hender.

 
Folk fra nabogården spant ull
 
En knivsmed viste fram ulike modeller

Da kveldsskyggen fra Steigberget la seg over Vollmoen, fikk alle bruk for medbrakte tykke klær. Noen krøp halvveis ned i soveposene og satte seg ved ett av de mange båla, der barn og voksne satt i røyken og samtalte om livets gode sider.

Det ble kjølig mot kvelden.

Det er ikke første gang det brenner mange bål på Vollmoen. Vollmoen er det gamle tingstedet på Steig. Og på bildet øverst på denne sida, like ved gjerdet til venstre i bildet, kan det skimtes noen forhøyninger. Dette er ytterkanten av et stort ringtun fra jernalderen. Her lå 8 store hus rundt en gårdplass. En tror at dette var leiren til den mektige steigkongens krigsmenn. Selve gården til kongen lå trolig en kilometers vei unna, nær stedet der Steigen kirke seinere ble bygd..

Ved sjøen nedenfor Vollmoen er det funnet tufter av flere naust som kunne huse skip på rundt 20 meters lengde.

Anlegget på Vollmoen ble trolig brent av Olav Tryggvason sist på 900-tallet da han dro rundt og la under seg småkongenes riker. Det er gjort omfattende utgravninger i området og mange gjenstander ble funnet og tatt vare på.

På seinsommeren benyttes det gamle tingstedet til framføring av skuespillet "Hagbard og Signe". Skuespillet er en del av Steigen Sagaspill. Det er basert på et norrønt vandresagn og tilpasset Steigens natur og historie. Hagbard og Signe fulgte hverandre i døden fordi andre hadde bestemt at de aldri skulle kunne leve sammen. Kor, orkester og i alt rundt 120 aktører er involvert i framføringa av stykket.

Copyright © Inge Bergset
wind@windmedia.net