Juli 2003

Fotballkamp i kveldssol på Givær. 19. juli 2003
Arkivnr. D360328

Givær et et lite samfunn ute i Vestfjorden lengst vest i Bodø kommune. Her bor det 14 mennesker året gjennom, men i sommermånedene øker folketallet betraktelig. Folk som har tilknytning til øya kommer hjem og flytter inn hos slekta og i hus som har stått tomme siden sist sommer.

En av de store begivenhetene på Givær i denne tida er misjonsstemnet. Med en imponerende rutine og effektivitet klarer Giværfolket å arrangere stemnet og bespise alle som kommer. I år var det rundt 110 personer som fylte bedehuset som ligger på øyas høyeste punkt. Lørdag kveld var det fisketur med etterfølgende seimølje - sei og lever og flatbrød til alle. Søndag formiddag var det gudstjeneste og om ettermiddagen var det basar. Mellom møtene ble salen rigget om til kafe, og folk fikk både middag, kaffemat og kvelds. Til middagen var det stekt i alt 500 fiskekaker på fem av øyas kjøkken. Og til kaffen var det så mange gode kaker og smørbrød i alle varianter at det meste måtte nytes med øynene. I løpet av stemnehelga fikk den lille misjonsforeninga på Givær inn over 50.000 kroner på kollekt, loddsalg, auksjon og salg av mat.

Fra hamna på Givær. Det hvite huset på haugen er bedehuset.
Arkivnr. D360313

Givær har gode ruteforbindelser med Bodø, og tre dager i uka har båten to anløp, slik at det er mulig å gå på land og se seg om på øya i noen timer før man drar tilbake.

Det er to gårdsbruk på Givær, og de høster både hovedøya og nærliggende øyer. Strøm får innbyggerne fra aggregat, og avsaltingsanlegget for sjøvann gir stabil forsyning av godt vann. Tidligere samlet innbyggerne regnvann i cisterner, men i tørre år kunne det bli for lite til folk og husdyr.

Rødstilk på taket av ett av de mange e'husa på Givær.
Arkivnr. D360311

Giværfolket vedlikeholder også de mange e'husa rundt om på øya. E'hus er små skjul bygd for e'a - ærfuglen. De bygges for at ærfuglen skal få mest mulig fred i hekkeperioden og for at den verdifulle reirduna skal være beskyttet mot regn og rusk. Når ungene har forlatt reiret, samles duna inn. Det blir ikke nettopp noen industri av dette, men omtrent nok til ei ny dundyne annethvert år på hver av de to gårdene på øya.

Givær ligger så langt til havs at de ikke har vært plaget med mink her ute. Derfor har ærfuglen det nokså fredelig her. Og på øyer som Givær holder man ikke katt og hund!

Strandstjerne på Givær
Arkiv nr. D360313

Copyright © Inge Bergset
wind@windmedia.net