Tittel: Nordlandsjekta Brødrene
Video produsert for Stiftelsen Nordlandsjekta Brødrene

 
Produsert
1993 - 1996


 
 
Seilarbeid
 
 
Halvferdig
 
 
Båtbygger
Beskrivelse:    

Da den nybygde 70 fot lange "Nordlandsjekta Brødrene" ble sjøsatt på Rognan 22. august 1995, gikk en gammel drøm i oppfyllelse, drømmen om å ha ei sjødyktig nordlandsjekt seilende langs kysten.

Allerede før 1940 hadde Nordlandsmuseet kjøpt den aldrende jekta "Brødrene" fra Solum i Vesterålen og skulle ta vare på den for ettertida. Jekta ble slept til Rognan for restaurering, men under et uvær vinteren 1940 forliste jekta i hamna på Rognan og lot seg ikke redde.

Den nye "Nordlandsjekta Brødrene" er en nøyaktig kopi av jekta som gikk tapt under stormen i 1940.

Videoen ble laget blant annet for å dokumentere og ta vare på gamle byggeteknikker. Saltdal har århundrelange båtbyggertradisjoner, og arbeidet ble utført som et arbeidsmarkedskurs i treskipsbygging med erfarne trebåtbyggere, smeder og seilmakere som lærere.

Jektene var et vanlig syn på norskekysten for over hundre år siden. De var utkantenes kontakt med handelsbyen Bergen og dermed med det store utland. Fra Nord-Norge fraktet de tørrfisk som gikk til katolske land for bruk i fastetida. De fraktet også andre av utkantenes produkter: Ved, tømmer, tjære, skinn og saltet fisk.

"Nordlandsjekta Brødrene" er innredet med mange køyeplasser, god bysse og plass i rommet for møter og servering. Jekta brukes i reiselivssammenheng for kortere og lengre turer langs norskekysten. Dens hjemmehavn er Melbu i Vesterålen.


Finansiering/ kunde:

Stiftelsen Nordlandsjekta Brødrene    
Distribueres av: Stiftelsen Nordlandsjekta Brødrene, Bryggens museum, Bergen    

Copyright © Inge Bergset
wind@windmedia.net