November 1999

Rødt nordlys
Arkivnr. D069917

En av folketroens forklaringer på nordlyset er at vi ser nedre kant av englenes gevanter når det danses i himmelen. Bildet ovenfor avslører at i himmelen over Nordland bærer englene nordlandsbunad ved høytidelige anledninger. Den natta dette bildet ble tatt, moret de seg også med å kaste brennende fyrstikker som raskt sloknet mellom stjernebildene. De var lenge oppe for å se på Leonidene - den årlige meteorittsvermen midt i november.

Den enslige stjerna til venstre i nordlyset er en av våre naboer - Alfa i stjernebildet Canes Venatici - Jakthundene. Den kalles også Cor Caroli - Charles Hjerte - etter den henrettede Charles I av England. Navnet ble gitt den av astronomen Edmond Halley. Den er "bare" 11 lysår unna. Stjernene rett over Cor Caroli på dette bildet tilhører Karlsvogna, en del av stjernebildet Store Bjørn. Med god kikkert eller et lite teleskop kan du i dette området mellom Cor Caroli og Karlsvogna se flere galakser.

Hvis stjernekikkere skulle tro jeg har fanget inn en eller flere novaer, må det sies at det også er tre høyst jordiske lys på dette bildet. Nederst til venstre ser vi lyset fra Bjørnøy fyr og ei annen lykt ved nordenden av Landegode. Helt til høyre et rødt markeringslys i ei mast på Keiservarden.

Du finner mer om nordlyset på egen side.

Noen flere nordlysbilder finner du i bildearkivet.

Copyright © Inge Bergset
wind@windmedia.net