Øya Sanna sett fra Hikelen på Husøya. Midt på Sanna ser man Kirkhelleren der det er konsert på lørdagene under Trænafestivalen. Til høyre fjelltoppen Trænstaven. Det arrangeres fjelltur / klatreturer til toppen av Trænstaven under Trænafestivalen. Luftig, men ikke farlig.
Før konserten på lørdagen kan man gå på bratt, asfaltert vei fra bebyggelsen på Sanna og opp til radaranlegget. Deler av turen går gjennom en tunnel, opplyst av fakler og med små lavmælte tablåer i tussmørket underveis.


LOGG tur til Trænafestivalen 2012.
30. juni – 11. juli.

Lørdag 30. juni
Bodø – vestsida av Arnøyene. Vest for Fleina mellom Eholmen og Sandholmen. Gjennom Fleinholman. Til 5-meterslei øst for Nupskjærene. Vest for Fugløya. Gjennom Fugløyværet. Ankret der. Lunsj.


For anker i Fugløyværet. Fugløya bak.

Mot Støtt. Vest for Rørbøen. Vest for Sengskjæran. (Øst for varde på Gåsholmen). Vest for Måsøyan. Gjennom Varkgård. Mot Bolga Øst. Til Bolga gjestehamn. Lå vest utenfor første utstikker. Noe skvalp. Overnatting.


Småbåthamna på Bolga. Gjestebryggene i bakgrunnen til venstre.

1. juli
Fra Bolga. Gjennom Svinvær. Vest for Rødøya gjennom sund med luftspenn på 20m. Vest for Gjerøya gjennom sundet med lykta. Gjennom Selsøyvik. Kikket på gjestehamna der. Mellom Ytre og Indre Kvarøy. Mellom Lurøya og Stigen. Mot Stokkvågen. Hentet passasjerer der, Kari og Jørgen. Dårlige kaiforhold i Stokkvågen for småbåter. Vi ”lånte” ei privat kai på nordsida av vågen. Måtte bære bagasje lang vei fordi adkomsten til denne kaia var sperret med sto store plasttanker.

Fra Stokkvågen. Mellom Lurøya og Stigen. Mellom Indre og Ytre Kvarøy. Til Selsøyvik. Overnatting i gjestehamna.


Gjestehamna i Selsøyvik


2. juli
Fra Selsøyvik. Vest for Gjerøya. Forbi "skulpturen” med dusj, badekar og WC på et skjær.


"Skulptur" ved Gjerøya i Pisshammarsundet

Gjennom Sundet med lykta. Vest for og nord om Flatøya. Inn til hamna ved Klokkergården på Rødøya. Seig litt rundt der for å se. Store flytebrygger. Ut fra Rødøya og østover. Mot tenkt ankerplass i ei vik på vestsida av Renga. På grunn av sørlig vind så denne ankerplassen lite attraktiv ut. Fungerer sikkert i godt vær! Gikk deretter mot vest nord for Rangsundøya. Inn til Selsøyvik igjen. Overnatting.


Butikken (det røde huset i bakgrunnen) og hovedhuset ved Selsøyvik handelssted

3. juli
Fra Selsøyvik. Mot nord og vestover mot Sundøya. Ville gå nær Sundøya, men snudde i et sund med info om luftspenn.


Sundøya

Mulig dette spennet nå er borte. Sørover langs østsida av Sundøya og så mot Hestmona. Inn i hamna på Storseløy.


Ferja "Fykan" på vei ut fra Storseløy (Hestmannøy)

Er ei småbåthamn der, men vi valgte å ikke fortøye Til holme med sandstrender rett nordvest for hamna på Storseløy. Ankret ved lita bukt på sør-østsida. Lunsj. Videre mot sørvest mot Lovund. Forbi Måvær og Lyngvær.


Dønnamannen ligger og snorker i det fjerne. På vei fra Hestmannøy til Lovund.

Inn til gjestebrygga i sørhamna på Lovund. Bra tilrettelagt, men utriggerne manglet skikkelige øyer / løkker for fortøyning. Anlegget har nemlig vært gangveier på et oppdrettsanlegg med firkantmerder. Litt grunt i hamna. En større seilbåt våget ikke å gå inn. Tur til Lundeura. Ikke så mange fugl å se – kanskje 10 – 15 i lufta til enhver tid. Fint vær. Observerte den andre gjestebrygga nedenfor hotellet. Den så ut til å ligge svært vindutsatt i nordavinden. Tur gjennom bebyggelsen. Overnatting


4. juli
Kari og Jørgen startet grytidlig og gikk på toppen av Lovund langs den merkede stien til ”Fjellet”. Flott vær og god sikt. Da de kom tilbake handlet vi på butikken og gjorde klar til avreise.

Mot Træna. Vi gikk ut leia mot nordvest i svinger rundt skjær og grunner. Nordlig vind. Satte forseil da vi var ute i åpent farvann. Frisk bris. 2 timer til vi nærmet oss søndre leia inn til Træna. Gikk inn til gjestehamna, og ble møtt av samme hyggelige trønder som for to år siden.


Kveld i den største gjstehamna på Træna. Fjellknausen Hikelen i bakgrunnen.

Fortøyde båten nokså langt inn på sørøstsida av flytebrygga. En Colin Archer-båttype med danske ”hippier” la til utenfor. Hyggelige folk. De hadde ikke billetter til festivalen, men meldte seg som frivillige og ble satt i virksomhet med ulike gjøremål på festivalen.


Skoleklasser på Træna hadde ansvar for innsamling av pantbart tomgods i flere store plastkar.
De tjente nok noen kroner, og var utålmodige og sjekket stadig hvor mye som var kastet i karene.

På land for å se på stedet og orientere seg. Vi gikk til Petter Dass-kapellet, men det var stengt.

5. juli
Ordnet med armbånd og handlet mat før storinnrykket. Gikk opp på Hikelen og fikk flott utsyn over Husøya.


Gjestehamna og området rundt sett fra Hikelen.

Stien opp til toppen av Hikelen krevde klatring noen meter, men vi så at mange var oppe der i løpet av dagen.
Festival.

Kveld 5. til kveld 7. Juli.
Festival


Ane Brun på "Træna fyr", hovedscenen under festivalen


Fra Husøya


På Sanna. Båter i skytteltrafikk for å hente folk til konserten i Kirkhelleren


Fjelltur på Sanna før konserten i Kirkhelleren


Publikum ved Kirkhelleren


Ingrid Olava med band i Kirkhelleren


Husøya sett fra veien til radaranlegget på Sanna. (2010).

8. juli
Avreise. Det tok tid før båtene ble organisert slik at folk kunne komme av gårde. Det var nordøstlig frisk bris, så båtene kunne lett drive inn i hverandre. Vi kom av gårde ved 13-tida. Ut sørlige leia. Satte revet forseil da vi kom i åpent farvann. Fire timer og ett kvarter til Stokkvågen. I Stokkvågen gikk vinden rett inn i hamna, så vi fikk bagasjen raskt på land og sa farvel til hverandre. Ut igjen. Motortrøbbel like utenfor hamna i Stokkvågen. Måtte sette seil for å komme unna. Seilte ei god stund opp i Aldersundet. Prøvde motoren igjen og da virket den. Hadde planer om å gå inn i hamna i Aldersundet, men berørte leirgrunnen der. Kom løs og fortsatte nordover. Gikk innom gjestehamna på Tonnes, men der så det fullt ut. Gikk videre til Selsøyvik og fortøyde.

9. juli
Selsøyvik. Om morgenen gikk M/S Trollfjord gjennom sundet klokka 09:10. Imponerende i de omgivelsene.


M/S Trollfjord gjennom sundet ved Selsøysvik

Ble i Selsøyvik den dagen. Gikk tur innover veien mot Rangsundøya. Flott vær.


Veien mellom Selsøyvik og Rangsundøya.


10. juli
Selsøyvik. Dro videre nordover. Vest av Gjerøya, opp Pisshammarsundet og mot øst ut i hovedleia. Kurs mot leia gjennom Meløyværet rett øst for Bolga. Videre vest for Gåsværet mot lykt øst på Svenningen. Rundt Rota. Litt sjø, men ikke så ille. Mot Inndyr. Gjennom sundet sør for Femris. Inn i hamna på Inndyr. Var fullt ved gjestebrygga. Ut igjen. Mot nord og rundet Fleina og gikk mot området vest for Arnøyene. Utenfor Sørarnøy og utenom et sund med 17 meters luftspenn. Inn til ankerplass ved Ravholmen i Fallsundet. Meget rolig havn. Overnatting.


Ankerplass ved Sørarnøy

11. juli
Fra ankerplass i Fallsundet. Nordover Baksundet og satte kurs mot Bodø. Inn for å fylle drivstoff ved den nye pumpa i samåbåthamna i Bodø, men pumpa var i utstand, bekjentgjort ved en liten lapp inne i skuret. Videre til Løpshavn. Fortøyd ca. klokka 17:00.

13.7.2012 IB


Copyright © Inge Bergset